> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Arcibiskupa doprovodí zvony i litanie Boni pueri

HRADEC KRÁLOVÉ - Loni zpívali církevním hodnostářům v římském Pantheonu, dojatý byl i kardinál Sodana, který neváhal porušit přísný protokol. V sobotu 10. dubna hradecký chlapecký sbor Boni pueri na Pražském hradě doprovodí procesím a zpěvem litanií nového pražského arcibiskupa Dominika Duku při slavnostní intronizaci. Mše, při které bude nový primas český uveden do funkce, bude v katedrále svatých Víta, Václava a Vojtěcha.

„Jde o jednu z nejvýznamnějších duchovních, kulturních i společenských událostí v novodobých českých dějinách a pro každého z nás to jistě bude nezapomenutelný zážitek plný očekávání,“ říká sbormistr a umělecký šéf Boni pueri Pavel Horák a pokračuje:„Hlásíme se při této příležitosti také k odkazu svého historického jména, neboť Boni pueri, to je počeštělý latinský název znamenající Dobří chlapci. Jméno vzniklo právě v této katedrále, kde podle historických pramenů kapitulní děkan Vít založil ve 13. století zřejmě první chlapecký pěvecký sbor v Čechách stejného názvu.“

V katedrále se sejde více než deset tisíc hostů včetně prezidenta republiky, papežského nuncia, českých a moravských biskupů či primátora Hradce Králové.

„Poté co uctí lebku sv. Vojtěcha, nově jmenovaný arcibiskup předloží papežskou jmenovací listinu sboru poradců. Text buly se bude číst veřejně a potom kardinál Vlk symbolicky předá novému arcibiskupovi biskupskou berlu a stolec pražských arcibiskupů,“ říká Pavel Horák. Zpěv Boni pueri uslyší i hosté přímo v katedrále, která se rozezní šedesáti hlasy chlapců a mladých mužů,“ pokračuje Horák a dodává, že pozvání je velmi příjemné, ale zároveň zavazující.

„Jsme jediným světským hudebním tělesem, které bylo k intronizaci vůbec pozváno. Měl jsem to štěstí poznat Dominika Duku při přednáškách v hradeckém Rotary klubu jako velmi moudrého a skromného člověka, který svojí osobností a postoji jistě bude nejlepším reprezentantem duchovních hodnot v naší zemi,“ míní Pavel Horák.

Slavnostní uvedení již 36. arcibiskupa pražského do úřadu bude k vidění v přímém přenosu na ČT 2 dopoledne či na TV Noe.

V posledním dubnovém týdnu Boni pueri u příležitosti 20. výročí česko-vatikánských vzájemných vztahů odjíždějí opět zpívat do Vatikánu.

Petr Mareček - MF DNES (6. 4. 2010)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout